Tu ce îmi spui când taci?

Lăsăm să treacă și nu trece. Lăsăm totul într-o ceață densă și ne prefacem că nu avem nimic de spus. Plecăm fără nicio explicație și cu gânduri o mie. Pentru că suntem nepregătiți să înfruntăm realitatea sau suntem doar fricoși. Atât de fricoși încât preferăm să rămânem în ceața aceea densă decât să ne descătușăm de gânduri și să ne fie bine.

Într-o comunicare sunt două persoane. Nu una care să o domine pe cealaltă sau cealaltă care este prezentă doar de complezență.

Cât de importantă este pentru tine comunicarea? Cât de mult comunici și cât de implicat ești atunci când o faci? Superficial sau nu, cred că totul pleacă de acolo. Ce am văzut la mine? Că îmi este atât de greu să comunic cu o persoană care se impune în discuție și critică, nu mă lasă să fiu eu și să îmi expun neșlefuit punctul de vedere. Și sunt tentată să mă dau după contradictoriu doar pentru a fi bine. Pentru a încheia un subiect cu final previzionat și care să mă sece de orice resursă.

Nu ieși prea mult din offline. Nu te piti după o tastatură pentru a purta conversațiile importante si nu te îndrăgosti de cuvinte scrise comunicate din spatele unui ecran. Comunicarea înseamnă mai mult de atât. Înseamnă gesturi, priviri, chiar și atingeri. Și de aceea te întrebam cât de importantă este pentru tine comunicarea. Cu siguranță aveai un răspuns pregătit, dar gândește-te la momentul în care ai purtat ultima discuție aprinsă, incitantă, siropoasă sau de orice altă natură. Era scrisă? Pot să pun pariu că da.

Ceva ce eu personal nu știam: comunicarea se realizează pe trei niveluri – logic (cel al cuvintelor), care reprezintă doar 7% din totalul actului de comunicare, 38% are loc la nivel paraverbal (ton, volum, viteză de rostire) şi 55% la nivel nonverbal (expresia facială, poziţia, mişcarea etc).

Deci, tu ce spui când taci? 55% e un procent mare. Comunicarea există chiar dacă vrei să nu.

Și dacă tot am vorbit de comunicare, de astăzi vă aștept și pe pagina de facebook:

@cavaleriachivu

Cu drag,

v

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *